Попиј пилулу – зашто се мучиш?

fb-share-icon20
аутор скулптуре Ненад Бурнић

 

Све чешће нам експерти намећу комплексе, како ми Балканци, а нарочито ми Срби, нисмо у тренду. Заостали смо јер не прихватамо много тога што нуди развијени свет. Устручавамо се да користимо “пилуле за лилуле”, а оне решавају проблем, при руци су и нису тако ни скупе, раде на принципу “ћирибу-ћириба”.
Експерти су скоро успели, убедили су нас. Постали смо бенсендинска нација. Да ли смо задравији? Не! Да ли смо способнији за решевање акутних проблема породице и друштва? Не! Да ли смо мирнији? То нека свако каже сам себи.

 

Шта ради пилула? Ако немате радости, ако сте упали у депресију, наука је утврдила да вам недостаје хормон радости. То је истина. Али, научници нису педагози који треба да се баве проблемом како да човек живи у породици и друштву да не изгуби радост. Нити их то интересује, нити знају да су узрочници одсуства радости, ауторитарни модели.


Док се педагози не уозбиље и не почну да отклањају узрочнике, фармацеути ће згртати огроман новац. Не могу да се сложим да је реч о некој завери између науке и толико нападане фармацеутске индустрије. Не стављају фармацеути ваше дете пред најгоре виртуелне садржаје. Они само производе пилуле да би сте ви и ваше дете преживели, они само раде свој посао јер да нема тих пилула, психијатрије би биле пуне, болнице такође, а крв би текла због насиља које расте из дана у дан, као одговор на принуду и “плишану принуду” у породици и друштву.
ДЕЦА ВАС МОЛЕ, НЕ ПУШТАЈТЕ ПИЛУЛЕ У ШКОЛЕ. Ослободимо се и укинимо пет ауторитарних васпитних модела у пракси.

одломак из књиге “Бит(ка) Љубави

fb-share-icon20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *