Рекли су о …

"Радост коју доноси читање ове дивне књиге је заиста велика, корист још и већа, богатство непроцјењиво... Зато свима, који воле своју дјецу и којима је њихово васпитање (као и своје) светиња, од свег срца желим да ова књига постане и остане азбука којом ће се исписати најдивније оде породичне љубави у радости и миру...

По мом скромном мишљењу ова књига заслужује да се назове и "Породична Библија", јер све су јеванђељске параболе заодјенуле ново рухо и тако јарко и јасно засијале пред нашим очима да би их лакше уочили и чистотом дјечијег срца разумјели, прихватили и у животу примјенили.

Љубав је потка на којој се тка пут до Истине! Зато госпођи Милици Новковић једно велико ХВАЛА!"Сања Марић

 

“Да не поредим, али опишем, као мир након молитве. Једна тако инспиративна књига спремна да буди најдубље неке спознаје и оплемењује нам дату одговорност а воли нашу децу. Читам, с великим уживањем, са великом захвалношћу… И носим се мишљу да поједине делове књиге треба као поруке остављати на свим оним местима где се окупљају деца тј. родитељи.”

Николина Деспот

Слађана Вилотић
Поштована госпођо Новковић, Браво! Одушевљена сам Вашим текстом! Коначно неко са ким могу да се сложим у цјелости по питању васпитања дјеце. Ова силна надметања појединих стручњака по питању за и против двије крајности васпитних навика осликавају само њихову личну борбу за доминатним ставом и вјероватно оправдањем властитог начина васпитног дјеловања. Ваш текст је потпуно очишћен од субјективизма и потпуно у служби добробити дјетета. Веома сам срећна да сам сазнала да постоји неко као Ви ко се истински бави едукацијом али и пружањем подршке породицама.
С поштовањем, Слађана Вилотић, Фоча, Република Српска

коментар преузет са сајта Зелена учионица

"Ваша љубав је немерљива кад је у питању помоћ свих заинтересованих уцесника који се баве васпитањем деце."

Ваш педагог Светлана Вилимоновић- Kраљевo

“Сјајан предавач. Откријте како да дете изведете на прави пут. Данашње модерне методе, које су нам наметнуте ширењем демократије 90-тих година, прете да нас униште и да нам потпуно разоре породицу. ТВ, цртани филмови, позитивно, негативно условљавање, само су неке од кардиналних грешака модерних породица. Сјајан путоказ. Одушевиће вас. Kако да узгајамо децу, без модела “шаргарепе”.

Марко Стојановић

Јутјуб канал: Предавање у организацији СД-задужбина, Словенија 6.11.2014.

“Поштова��а Милице ви сте обрадили горућу тему у васпитању наше деце и последицама које можемо да очекујемо у будућности. Потпуно се слажем са Вама. Подржавам начин који дајете као решење проблема. Сматрам да Ваш рад заслужује много више простора у јавности и медијима. Хвала надам се да ћете помоћи свима којима је помоћ потребна”


 Прима Примс

Јутјуб канал: Предавање у организацији СД-задужбина, Словенија 6.11.2014.

“Свака јој част Бог ју је послао”

Марко Марковић

Јутјуб канал: Предавање у организацији СД-задужбина, Словенија 6.11.2014.

“Мајко Божија, ова жена је покидала! 100% је ИСТИНА све што је рекла, свака реч јасна као дан. Супер видео!”

Новица Таласић 

Јутјуб канал: Агапе-православно васпитање деце 8.5.2010. 

“Госпођо Новковић, Бог вас поживио и да вас послуша конкретним акцијама много, много људи!”

Раде Лончар

Јутјуб канал: Трибина у Ваљеву РТВ Марш 8.12.2012. 

Предивна жена!

Орнела Жижић

Јутјуб канал: предавање за васпитаче 9.2.2015. 
“ЧУЈТЕ СРБИ !!” ...

 Неолф Смешковић

 Јутјуб канал: Предавање за васпитаче 9.2.2015. 

“Претплатићу се одмах код вас”

Јутјуб канал: Агапе-православно васпитање деце 8.5.2010. 

“Фантастично предавање поткрепљено чињеницама и великим искуством;-) Лајк"

 Мики

Јутјуб канал: Предавање у просторијама СПЦ у Лондону30.10.2014. 

“Хвала, потпуно се слажем са вашим излагањем, свуда око нас се сусрећемо са ђецом која су лијена и незаинтересовани.”

Џамија Растодер

Јутјуб канал: Предавање у просторијама СПЦ у Лондону30.10.2014. 

“Изванредно промишљање, слушајте га натенане. Извор је васпитни за нашу децу. Јер, закривили смо начисто у здравом васпитању и школовању”

Слава Волф

Јутјуб канал: Предавање у просторијама СПЦ у Лондону,30.10.2014. 

“Свака част госпођи. Kаква енергија. Све што је рекла је сушта истина.”

Хессе

Јутјуб канал: Трибина у Ваљеву РТВ Марш 8.12.2012. 

“Апсолутно се слажем. Све што је рекла професорка је жива истина. Велики брат стоји иза уништавања здраве породице. Глупа сива маса која не размишља својом главом лака је за манипулисање. С њом могу да чине шта им је воља а пре свега да их претварају у нову врсту робова. Професорка, пуно Вам хвала и молим Вас издржите у свом настојању. Даће Бог биће помака јер нас Бог још није напустио.”

 Глава шећера

Јутјуб канал: Трибина у Ваљеву РТВ Марш 8.12.2012. 

“Сам Бог ју је послао. Радила је у мојој школи најдивнија жена коју сам упознала”

Марковић

Јутјуб канал: Трибина у Ваљеву РТВ Марш 8.12.2012. 

“Предобро. Где би нам био крај кад би увели овакав метод васпитања у предшколским и школским установама. Kамо среће да сам пре чуо ово предавање, јер ми син има већ скоро две године.”

 Владан

Јутјуб канал: Трибина у Ваљеву РТВ Марш 8.12.2012. 

“Kада ће ове дивне професорке и професори доћи у први план.”

Милорад Стефан Николић

Јутјуб канал: Трибина у Ваљеву РТВ Марш 8.12.2012. 

“Хвала Богу да још увек постоје људи који овако мисле и раде, само напед и дођите и до Лесковца :-)”

 Ивана Kостић

Јутјуб канал: Трибина у Ваљеву РТВ Марш 8.12.2012. 

“Хвала за ово сјајно предавање. Ништа лепше до сада нисам чула на ТВ.”

Зорица Пелеш

Јутјуб канал: Трибина у Ваљеву РТВ Марш 8.12.2012. 

РЕКЛИ СУ О БУКВАРУ..

ПРЕДГОВОР ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА, ПСИХИЈАТРА И АКАДЕМИКА: Време у коме живимо (почетак је то 21. века) захтева од сваког од нас темељније преиспитивање свога духовно-душевно-телесног живота. Правила понашања, мишљења и суђења, каква су важила много векова у прошлости, нису више актуелна. Можемо за тим прошлим временима жалити, дозивати их да се врате или се према њима критички односити. У границама оваквих размишљања о прошлости, садашњости и будућности, не само српског рода, већ и оног човечанског, али пре свега западноевропског, до скора хришћанског, питање породице, породичног васпитања, односа полова у породици и њиховог појединачног и заједничког односа према деци – најсавременије је могуће питање. Зашто? Из једноставног, свима приступачног разлога и следећих чињеница:

  1. Патријархално време које је трајало више хиљада година у западноевропској цивилизацији и култури (којој наравно и Срби припадају), на измаку је свога постојања.
  2. Лагано нестајање патријархалног устројства друштва и народа, а у њима породице, доводи до крупних, још недовољно запажених, (некад и намерно потиснутих) промена, пре свега у односу мушкарца и жене, а онда и мужа и жене у кругу породице.
  3. Такозвано прелазно време, у току кога треба да се избистре поменути односи полова, а онда да се поставе друкчији темељи будуће породице – трајаће веома дуго и
  4. Поставља се одлучно питање: шта са васпитањем у садашњој, савременој породици?

Не може се одрећи чињеница да је о методама васпитања у савременој породици, у свету и код нас, много писано. Једни аутори, махом педагози, психолози, лекари, социолози, антрополози, задржавају се на оправданом критиковању конзерватив не стране патријархалног васпитања (А. Кар динер), други аутори нагла шавају, такође оправдано, одлучујући значај васпитања детета до навршене пете године живота детета (Марија Монтесори), трећи писци о васпитању, предлажу нове начине бољег и успешнијег будућег васпитања у породици. У ове последње писце спада и наша жена, Милица Новковић, која је завршила Филолошки факултет у Београду, удата, мајка двоје деце. Њена, већ раније запажена књига, „Породични буквар“, на путу је нових издања, па је овај мој Предговор препорука за читање и примењивање корисних савета Милице Новковић. У чему је тајна успеха ове вредне књиге коју пише Милица Новковић? Милица нам о себи каже да је целог свог живота „трагала за путевима који воде до Доброте и Љубави у породици, школи и међу људима“. Главне препреке на овом путу, наш писац и васпитач види у пет ауторитарних васпитних модела, а то су: принуда, позитивно условљавање, презаштићивање, вербализам и злоупотреба имитаторског обликаучења, путем негативних садржаја виртуелне и аудитивне стварности, у највећој мери. Успешно се трудећи да приступачним и јасним стилом најпре покаже и докаже зашто су поменуте ауторитарне методе у васпитању погрешне и опасне за будући развој детета, Милица Новковић пружа модел другачијег васпитања, у коме би стереотипан принцип: кажњавање и награђивање детета, био замењен, преиначен у модел стрпљивог разумевања и објашњавања, опраштања и исправљања дечијих грешака, будећи у детету ИЗВОРНО ЈЕЗГРО са којим свако дете долази на свет. ОДГОЈ ЗА ИЗВОРНО ВАСПИТАЊЕ подразумева, према Милици Новковић, следеће: самоиницијативу, самоучење, јачање самосвести у детету, успостављање равнотеже између рационалне и емоционалне интелигенције, неговање урођене дечијерелигиозности са урођеном потребом детета за ритуалима, откривање скривених талената, покретање унутрашње мотивације и развијање свеукупног потенцијала, које дете доноси рођењем. Допуњавајући своја теоријска размишљања живим и убедљивим примерима из сопствене васпитне праксе, Милица Новковић постиже поузданији успех код читалаца и слушалаца јер сваки од њих природно тежи да у себи и у својој околини помири рационално са емотивним, теорију са праксом.

Не стављам на последње место ни Миличину приврженост православном, српском хришћанству, које заправо прожима све што је битно у животу, у мислима и осећањима, у онаквом моделу васпитања како га заступа Милица Новковић. Општој борби за еколошко спасавање планете Земље, са свим њеним још увек сачуваним лепотама у природи, свесрдно се придружује у „Породичном буквару“ Милица Новковић. Љубомир Ненадовић је једном давно написао да су две најтеже ствари на свету: добро државом управљати и добро дете васпитати. Ако и само ретке породице покушавају да у пракси примене проверене, у основи човечне савете Милице Новковић у овом „Породичном буквару“, уверен сам да ће као знамење зрелијег породичног васпитања бити могућ и зрелији начин вођења сваке државе и света у целини.

Владета Јеротић, академик

Изворно васпитање, настало на тлу Србије, прошло кроз праксу и спремно за примену, је у суштини васпитање за здравље, а васпитање за здравље је за СЗО „есенцијална стратегија промоције за здравље као што је промоција здравља есенцијална стратегија новог јавног здравства и неопходна компонента за достизање здравља за све политике 21. века.“

Поштовалац и следбеник овог револуционарног дела

Др Славица Прибаковић, кардиолог и хомеопата,

мајка двоје деце и бака унуке Романе

„Када маме уђу у изворно васпитање, тада живот њеном детету и њој постаје песма“.

Романа Мишић, 11 год.

„Сваки дан кад се пробудим, мислим на Вас, мислим на најлепше позориште на свету, цео дан певам песме.“

Зока, 10 год, Београд

„Породични буквар“ ми даје наду да ће опет бити љубави у свету.

Зорица Јовић, 13. год.

„Најлепше од свега је што деца и родитељи науче како да постану добри људи, спремни да прихвате све што живот донесе“

Наташа Стипић, 21 год, студент Црвенка

„Сам Бог Вас је послао. Желим да „Породични буквар“ траје дуговечно, да га усвоје сви људи добре воље и препоруче другима“.

Светлана Грозданић, мајка десетогодишње девојчице

„Породични буквар“ мора наћи своје место у свакој породици.

Милица Миловановић, 17 год, Ресник

„Породични буквар“ треба да прочитају сви људи, па ако га не прихвате не треба да рађају децу.

Бака, 74 год, Сремска Митровица

„Хвала на помоћи коју ћете пружити многим породицама и појединцима Вашим „Букваром“.

Куцурски Мирјана, 54 год, дипл. екон., Нови Сад

Породични Буквар, професора Милице Новковић, представља истинску промоцију здравља. Изворно васпитање чува здравље свих чланова породице и унапређује генетски потенцијал човека донесен рођењем.

Принципи изворног васпитања су потпуно у складу са принципима СЗО, када је реч о промоцији здравља.

  1. год. Отава повеља СЗО, представља прву подршку промоцији здравља. Ова повеља јасно наглашава: „здравље се ствара тамо где људи живе, воле, раде и где се играју“.
  2. Европска заједница доноси Програм промоције здравља за Европу. Један од три циља је да се јавност охрабри, да буде свесна ризика по здравље, као и оних фактора који здравље увећавају, и да у том смислу преузме акције.

Изворно васпитање управо то и чини, предочавањем истине да ауторитарни систем васпитања у породици угрожава здравље у целости. Истовремено, аутор даје потпуно практично решење изласка из ауторитарног система васпитања. Укидањем принуде, позитивног условљавања стварају се позитивни емоционални услови за живот и рад у породици. Породични односи постају бескомпромисни (у најпозитивнијем смислу) јер нико не потхрањује негативност другог. Живот постаје безконфликтан, јер се укидају сви фронтови који су само последица ауторитарне хијерархијске организације живота у породици.

На овај начин нема услова за злоупотребу страха, нема напетости, ни потребе за пражњењем напетости средствима зависности или путем агресије, аутоагресије. Дакле изворна породица је здрава породица јер нема потребу за сталним сукобима, цигаретом, алкохолом, дрогом, прераним и менталним сексом, радохоличарством, као заборавом од проблема и осталим залима XX века.

Изворно васпитање даје решење и за једну од пет главних области у овом Програму за Европу – за област акције у промоцији здравља „Развој, стратегија и организационе структуре промоције здравља“, јер изворно васпитање има детерминанте за стратегију и организациону структуру промоције здравља у породици.

Даље, у приоритетним проблемима Промоције здравља у Европи као специфичним програмима (нпр. Здрави градови), затим свуда где се „акцентира развој заједнице, као и развој личних вештина, за оспособљавање људи да се сретну са изазовима живота и да се старају о свом здрављу“, изворно васпитање има модел успешне праксе како остварити високе етичке идеале савременог човека: емоционално, ментално, физичко и социјално здравље.

Изворно васпитање нарушава емоционалну равнотежу у корист позитивних емоција, толико потребних савременом човеку. Где су позитивне емоције, ту су: Љубав, здравље и потпуно здрав и пожељан однос према наталитету, према потомству. Човек изворне свести је све ставио у функцију одгајања здравог и виталног потомства.

Изворна породица је одговорна, њена свест је еколошка, хумана, а само таква свест може очувати хармонију у свим сегментима нашег живота.

У све речено сам се уверио присуствовањем вишемесечној презентацији Изворног васпитања у Дечијој болници у Новом Саду.

Био бих веома задовољан као човек и лекар када би се у најскорије време овај хумани програм примењивао у Србији и шире, на добробит свих породица и целог друштва.

Проф. др Александар Крстић, педијатар,
професор Медицинског факултета
у Новом Саду

Проф. Милица Новковић је на велику срећу и радост, човечанству и Србији, поклонила методу Изворног васпитања, која ефикасно и по принципу индивидуалности и целовитости, отклања узрок настанка проблема у функционисању породице. „Породични буквар“, је лако разумљиво градиво за сваку породицу, која има проблем и која хоће да реши проблем на ефикасан начин. Само хармонизовано емоционално стање сваког члана породице понаособ је услов за добро здравље и напредак породице уопште. Све горе наведене методе лечења могу имати трајније ефекте, само уколико се лечени појединац врати у емоционално хармонизовану породичну средину. Изворно васпитање, коме нас учи „Породични буквар“, врло ефикасно доводи до реда, међусобног разумевања и поштовања, развијања Љубави према раду, према човеку, природи, односно доводи до уравнотеженог емоционалног стања саме породице.

Уз велико признање дугујем проф. Милици Новковић и захвалност, јер сам добила у руке врло ефикасно, лако примењиво комплементарно средство у лечењу које одговара захтевима Светске здравствене организације.

Миланка Божић, лекар и хомеопата