О аутору и оснивачу

Милица Новковић

Милица Новковић је аутор “Породичног буквара”, “Бит(ка) Љубави” и аутор Програма “Васпитањем без казне и без награде до смањења насиља у породици, вртићу и школи”.
Рођена је у Земуну 1947, а одрасла је у Ђакову и Црвенки. Гимназију је завршила у Врбасу, а Филолошки факултет у Београду (југословенска и светска књижевност).

Двадесет пет година је била професор у основним и средњим школама Београда. Примењивала је велико педагошко дело покојног професора Петра Савића.
Своје огромно искуство у примени “Нове школе”, која почива на принципу односа без казне и без награде, је применила у раду у свом вртићу “Добар ђак”. 1999 сво своје искуство и знање претаче у књигу  “Породични буквар”, коју намењује савременој породици. Милица је схватила, да је усвајање “плишаног” васпитања, укидање штапа, а усвајање “шаргарепе” нанело велику штету  породици, па тиме вртићу, школи и друштву у целини.
Породица је, деведесетих година прошлог века, земаља у транзицији, ушла у духовну и моралну кризу јер су деца “загосподарила”  родитељима, васпитачима и наставницима. “Плишана” породица је створила “плишани” вртић и “плишану” школу.

Данас се сви баве последицама и поправљањем вртића, школе, родитеља и детета. “Породични буквар” нуди решење, тако што отклања узроке, који су довели до кризе у свим међуљудским односима.
Отклонивши казну и награду, презаштићивање, вербализам и злоупотребу имитаторског облика учења дете се враћа својој изворној природи и проблеми се топе.
Пуних четрнаест година Милица, однедавно и њени сарадници, држе бесплатна предавања широм Србије, у региону Балкана, Словенији, Хрватској и појединим земљама Европе.
Милица је професор у пензији, мајка двоје одрасле деце и бака троје унучади. Живи у срећном браку и има максималну подршку целе своје породице, за свој врло озбиљан и тежак рад.

У мају 2016. године, објављена је нова књига БИТ(КА) ЉУБАВИ, која је посвећена младима рођеним у периоду 1985-2000.