Има лаких и врло озбиљних последица плишаног васпитања

fb-share-icon20

Уласком у озбиљну везу, нарочито када видите да је и дете на путу, морате бити крајње искрени према себи и према изабранику/изабраници. Пописаћете све негативне последице васпитања, које уносите у брак: лењ сам, свађалачки расположен, похлепна сам, завидна, љубоморна, велика сам причалица, волим да оговарам, зависна сам од својих родитеља, сваког дана се неколико пута чујем са мамом, сестром другарицом, завистан сам од игрица, утакмица, кафића, другара, псујем, бацам своје ствари по кући, неуредан сам, не оперем каду после купања, склон сам омаловажавању вољене, вређам је и погађам на најосетљивије место… Све ово што сам навела неће бити тешко исправити у фази, када нисте још оптерећени обавезама према детету. Душа још дише за душу.

Уместо искрености, јавља се лажан однос, углавном девојке према момку. Још док се забављају, она лети око њега, ради све око њега, да он буде задовољан, јер тако ради његова мама. Девојке, у фази забављања и пред сам брак, презаштићују момке, вероватно у страху да не буду остављене. Ту греше, јер је ово најидеалнији период за промене. Учиниће све, јер је бескрајно воли. Када се венчају, иако беба још није стигла, мушкарац се чуди њеним променама. До јуче је све радила сама, сада се љути што јој не помаже. Сукоби ће бити неминовни, ако она изнуди његову помоћ свађом, сузама или својом лењошћу, пренемагањем. Такав однос такође пуца. Зато је врло битно направити глобални план рада, (види „Породични буквар“ стр. 494) и у тај план, зависно од личних, радних обавеза, уписаће супруг оне активности, које пожели. Исти посао обављати бар седам дана.

Када одаберете знање Изворног васпитања, неће бити ружне слике, због које мушкарац почиње да мрзи жену. Улази у кућу изнурен обавезама на послу. Није ни опрао руке, ни ручао, а камоли мало предахнуо, млада мама, препуна беса, угура му бебу у наручје. Као да невербално поручује: „Нисам ја роб, мора и ти да се ангажујеш око бебе“. Бесан он, бесна она, беба узнемирена, Љубав се топи.

Када постоји глобални план, логично је да ће муж изабрати обавезу да изведе децу у шетњу, али пошто руча, предахне пола сата, прочита новине. Жена ће остати сама два сата. Можда ће одремати, можда погледати своју омиљену серију, можда се дотерати…. и када се њена мала породица појави на вратима, с Љубављу ће их примити, а мужа погледати са захвалношћу. Ово су начини да се лако ослобађамо старих навика, мана.

Списку лоших навика, којих сте свесни, придодајте и оно што вам је ваш изабраник/изабраница наговестио/ла да му/, да јој смета. Те спискове окачите на видно место и бар по једну лошу навику упорно исправљајте, кроз рад, бар седам дана. У почетку акција неће можда бити ношена радошћу, али је битна жеља да наставите путовање ка Љубави. Онда пређите на следећу лошу навику, па у круг. У кући својих родитеља нико се никада није изувао у предсобљу. Вас сада то ужасно нервира јер имате бебу и желите да све у соби буде чисто. Неће бити лако ослободити се навике, али ни тешко. Закорачио је у ципелама, ви запевате стих његове омиљене песме и он изува ципеле, уз смех и извињење.

Брак и јесте то добро место у којем у Љубави стварамо услове једно другом, да усавршавамо себе и исправљамо грешке својих родитеља. Ако желите да ваше путовање траје у радости, онда нема стављања проблема под тепих.

Уплашили сте се оволиког рада. Хтели сте да брак успе, а ви да останете са свим својим манама. То не може. Ушли сте у брак, да растете скупа са својим изабраником/ изабраницом. Полако. Живот је пред вама. Ускоро ће вам се и деца придружити на овом предивном путовању.

Одломак из књиге “Бит(ка) Љубави

fb-share-icon20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *