За часопис Благодарје: Целовито решење за плишане проблеме

fb-share-icon20

Узроци свих наших проблема у односима међу супружницима и у односу родитеља и деце леже у плишаним васпитним моделима, превасходно у награди и одузимању награде. Шаргарепа јача штап, презаштићивање, вербализам и имитаторски ум. Но, савремено друштво се уопште не бави узроцима већ се непрестано бави проблемима. Проблеми су бројни и када све постане неподношљиво свако покуша да пронађе савет, решење за акутни проблем, за акутну последицу. Решење увек у себи има најчешће шаргарепу, некада видну, некада скривену. То су инстант решења која морају бити понуђена готово за сваки проблем. На жалост, односи се погоршавају, проблеми узимају нови облик, решења су опет инстант, опет са скривеним или отвореним плишаним моделима и сви се вртимо у кругу. Зашто? Зато што у свакодневним односима и даље имамо позитивно условљавање и благу принуду и уобичајени судар осталих модела.

Тата тражи штап јер дете лупа вратима и разбија по кући, док мама плаче и брани дете од тате плашећи се да ће наудити детету. Дете разапето између ова два ауторитарна модела постаје још агресивније и кажњава маму и тату још већом агресијом и још јачим и чешћим лупањем вратима. Онда се прикључи бака, која покушава да смири своје драго унуче вербализмом, смарајући га сатима причом како то није лепо, како ствари треба да се чувају, а родитељи поштују и воле. Дечак својим понашањем сутра постаје још агресивнији, родитељи су у стресу, уплашени од свога детета и немоћни. Почињу да прелиставају форуме, блогове, разговарају једни са другима тражећи неко решење да се ослободе свог акутног проблема. И када им се учини да је на неком форуму родитеља (а све их је више) неко некоме нешто посаветовао за сличан проблем и сличан узраст детета, родитељи одмах то примене, али резултата нема или су резултати краткорочни. Негде им је неко рекао да треба да на његово лупање вратима обоје почну да тапшу. Родитељи послушали и збиља и применили. Дечак треска вратима, родитељи у громогласни аплауз. Мали агресивац застаде збуњен. Застој је трајао пар секунди и дечак је наставио тамо где је стао. Родитељи очајни. Не разумеју како је некоме то успело и да ли је успело, очајни јер не знају ни шта даље нити размишљају зашто савет није деловао. Није успело јер је решење потпуно плишано и наопако.

Тапшање, аплауз у позоришту, у животу је награда за труд. Родитељи награђују свога сина за агресију. Дечак плишане свести је застао за трен и логично наставио да треска јер је дивно бити награђен за овакво зло. Тог момента дечак, који је имао плишани проблем, за који је понуђено плишано решење, је у своју таблицу вредносног система поставио квази вредност. За ломљење, кршење, за безобразлук и дрскост добијаш аплауз. То значи да је то права вредност. Како је могуће да дечак тако лако постави ствари на погрешно место? Лако. Од рођења, употребом шаргарепе, која појачава све остале моделе, уништи се клица за препознавање добра и зла. Дете је усвојило лаж да је агресија вредност јер је и награђена аплаузом.

Можда је неко друго дете са релативно очуваном клицом за препознавање зла и добра правилно схватило аплауз, као иронију, што и ми одрасли често радимо и разумемо да је аплауз био порука да треба да престанемо да правимо глупости. Вероватно ће у овој другој породици родитељи бити презадовољни плишаним решењем али ће наставити да користе шаргарепу и остале плишане моделе. Само им ускоро неће бити јасно зашто њихов дечак више не раегује на аплауз када је ударио маму, исцепао свеску и књигу као револт на свакодневни притисак да ради домаћи по пар сати. Мама не препознаје зашто њен син неће да учи, неће у школу и зашто пише домаћи по неколико сати. Није се питала откуда толики отпор, није препознала плишане васпитне моделе као узрок и опет је потрчала на “нет” да пронађе свој случај и плишано решење. И нашла је: “Дете које одуговлачи са учењем не терајте, не вичите, већ му на сваких 15 минута понудите телефон, екран. Нека се мало „одмори“. Таквом мотивацијом врло брзо ће урадити домаћи.” Тврдим да ускоро и ово плишано решење неће деловати. Зашто? И ово решење је врста награђивања. Умећете подстицај између детета и домаћег, а не знате да дете не ради сада брже домаћи зато што га домаћи и школа занимају већ зато што ће у паузи поново добити телефон. Јасно је да је у питању позитивно условљавање, које трајно убија унутрашњу мотивацију и љубав према раду и учењу. Онда се питамо зашто деца немају свест о томе шта уче, зашто не повезују градиво, зашто брзо заборављају научено на такав начин и зашто ће отпор према учењу постајати све снажнији.

Некада ћете пронаћи решење које у себи нема плишани модел и такво решење најчешће смисле родитељи здраве памети, али им ипак то решење не помаже. Зашто? Зато што није целовито. Нисте укинули свих пет ауторитарних васпитних модела, па ако сте укинули ви, нису укинули остали чланови породице, који учествују у васпитању детета. Не тражите инстант плишана решења. Сада вам је јасно зашто од мене не можете добити море инстант решења,  која ћете вадити као зеца из шешира кад год вам затреба да решите нерешиво. Изворно васпитање нуди знање које захтева укидање свих ауторитарних васпитних модела, превасходно шаргарепе. Мој задатак је да вас оспособим да савладате знање изворног, да га правилно разумете и усвојите, да га вешто целовито примените и да постанете мајстор у лаком стварању изворних решења за сваки нови проблем који се догоди на путу одрастања. Не утиче само породица на васпитање, али изворна породица је најмоћнија и може помоћи детету да успешно разреши сваки проблем и у средини у којој је већина плишане свести.

Само целовита примена Изворног васпитања топи плишане проблеме.

Целовито би значило укинути свих пет у свим сферама породичног живота. Пет превазиђених ауторитарних модела морају укинути сви који учествују у породичном животу, нарочито сви који учествују активно у васпитању деце. Баке, деке, тетке, браћа, сестре и родитељи. Када се, после усвојеног знања Изворног васпитања, сви покрену на промену, најтеже буде на самом почетку када треба решавати све нагомилане проблеме, последице плишаних. Најтеже је стварати нова правила, нове изворне вредности. Треба научити да решење којим отклањате плишане проблеме не сме у себи имати ни један плишани васпитни модел. Испишу се сви проблеми и нова правила супротна датом проблему. Дете је говорило ружне речи, вређало родитеље. Ново правило: Родитељима дете неће говорити ружне речи, неће их вређати. Нова правила у себи морају имати изворне вредности. Да проверимо. Дете које не вређа и не псује свога родитеља воли свог родитеља и поштује његов ауторитет. Без родитељског ауторитета нема поштовања ауторитета осталих чланова породице, а доцније нема ауторитета васпитача, учитеља, итд. На жалост, ова правила неће моћи да испише свака модерна породица јер је поодавно плишана породица усвојила систем плишаних вредности, који није у складу са изворним вредностима. Изворне вредности морају бити у складу са изворним биолошким и духовним потребама сваког члана породице. Због дуге употребе плишаних васпитних модела и вредности су се искривиле. Отуда се стално говори како је систем вредности девалвиран и нико не помиње узроке пада вредности, мислећи да ће се вечне вредности саме од себе развити. Док не укинемо шаргарепу у васпитању, моралне и духовне вредности биће и даље у паду и родитељи ће све теже постављати изворна правила и изворна решења.

Када предложим мајци да дете не треба да спава у постељи са њом многе ће рећи: „Мени је тако лакше јер не морам да устајем ноћу да покријем дете или да га подојим или да му додам воде“. У сваком вашем правилу проверите има ли неки од плишаних модела. У овом правилу мајке да је у реду да дете спава са њом из наведених разлога, очигледан је модел самопрезаштићивања од рада. Зар је то велика жртва, зарад правилног одрастања детета устати у сред ноћи и опслужити своје дете? Истовремено реч је о презаштићивању детета од реда. Дете мора да спава у својој чистој постељи, да буде слободно. У овом правилу постоји и скривена принуда детета над родитељима. Дете повређује мајку ритајући се, осим тога отац је насилно избачен из брачне постеље па следе и нови брачни проблеми. Постоји опасност да уморна мајка повреди своје дете. Није ли и то присила? Неки родитељ ће да наведе, за њега јак разлог, да дете треба да спава са њим јер се дете плаши да спава само. Опет сте презаштитили дете од здравог одрастања, јер се нисте потрудили да пронађете узрок страха. Најчешћи узрок је у прерано увођењу детета у виртуелни свет. Себе сте презаштитили од развитка свесности о узроцима јаког страха и ноћних кошмара свога детета, а над дететом вршите жестоку принуду истрајавајући у неотклањању узрока страхова, што може временом довести и до озбиљних обољења детета.

Проблем: Дете је годинама јело на каучу испед екрана. Ново правило: Дете ће јести за столом не гледајући у екран. Мислим да ћете у проблему као последици плишаног васпитања брзо пронаћи неки од плишаних васпитних модела, али проверите и ново правило да ли у себи има плишане моделе.

Правила су постављена.

Када поставите правила, обавестићете дете да ћете сваке недеље вежбати исправљање највише две до три лоше навике, лоше понашање, као последице плишаног васпитања. Дете мора бити упознато са Изворним васпитањем, са грешкама које сте ви правили у незнању, мора знати да више неће бити ни једног плишаног модела и дете мора бити упућено како ћете се ви понашати у ситуацији када оно спонтано понови старо понашање. Ви морате бити мајстор да не употребите ни један васпитни модел иако вас је дете изнервирало јер није испоштовало изворно правило. Ако је успело да вас изнервира, што значи да сте у принуди којом покушавате да га контролишете на стари начин, онда ви не разумете свој задатак. Ви лечите ваше дете од емоционалних проблема. Мислите да је емоционални проблем неважан? Не знате да је то увод у појаву физичких, менталних па и духовних проблема. Ти нови, јачи проблеми ће се манифестовати у новим облицима. Зато родитељ мора бити стрпљив и јак да се не врати контроли детета плишаним моделима. Родитељ мора знати да дете неће правила поштовати само зато што сте се ви одлучили на промене. Дете ће ући у послушање у једном моменту када буде сигурно да су ваше промене трајне. Даћу вам пример везан за правило да се једе за столом, без екрана. Дете мора да зна како ће тећи процес примене новог правила. Ви ћете га питати да ли је гладно, да ли да му поставите тањир и ако јесте, нека се придружи породици и седне за сто. Неће вас послушати, будите сигурни. Ви бисте по старој навици поставили границе виком, претњом или обећањима. Тога више нема. Дете зна, ако се не прикључи столу док сви једу ручак је завршен и мораће да чека ужину или вечеру. Наравно да ће викати, плакати, псовати, шутираће вас. Ваше је да будете мирни, да нађете начин да избегнете његове ударце и истрајете у својој одлуци. То поновите и за вечеру. Можда ће се исто понашати и за вечером јер је успут, због ваше непажње, појео кришом гомилу кекса и бомбона. Сутра поновите све као јуче. Запамтите као дефиницију, како до Љубави путем Изворног васпитања: Љубав се рађа у одсуству пет ауторитарних модела, али одсуством у свим сегментима породичног живота и уз поштовање правила свих чланова породице. Дакле, могли бисмо слободно рећи да родитељ изворне свести границе поставља љубављу.

Колико ће трајати повратак Љубави? У зависности од узраста детета и броја проблема, који су последица плишаног васпитања, зависи којом брзином ћете и ви и ваше дете или ви и ваш партнер освојити просторе Љубави и Доброте. Сада вам је јасно зашто морате савладати све о чему пишем јер морате престати да копате по интернету и тражите инстант плишана решења за плишане проблеме. Ви више нисте плишана, ви сте изворна породица и ту се одвијају нови процеси васпитања, ту се води непрестана битка љубави. У почетку ће вам бити најтеже и зато нећете бити сами. Јасно је да никада нећете бити сами јер имате Породични буквар и Битку Љубави, на Јутјубу Школу изворног родитељства и помоћ изворних педагога. Лепота ових промена у васпитању има дубоки смисао јер се и родитељ лечи од последица плишаног или традиционалног васпитања, које су стечене у најранијем детињству.

fb-share-icon20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *