Дело ванвременске вредности

fb-share-icon20

Одувек се говорило да су највеће богатство једног народа људи и знање. Богатству Србије припада и Милица Новковић, професор југословенске и светске књижевности, творац Изворног васпитања.

За појединца је урадила много. За човечанство још више. Ко познаје рад и дело Милице Новковић без сумње зна да је она геније 21. века. Њено дело Изворно васпитање укида вековну дресуру човека штапом и шаргарепом. Захваљујући њој изворна породица биће прва у историји човечанства која неће кварити унутрашњу лепоту човекову, а коју човек, као савршено биће, доноси својим рођењем.

Трагала је за УЗРОЦИМА проблема, а за последице тражила је решења отклањајући узроке. Није говорила о идеалним породицама, већ о идеалним условима за појављивање таквих породица, а такви услови, учила нас је, могући су само ако се укине свих пет спољашњих модела принуде који урушавају изворну природу човека и све међуљудске односе. Суштина и снага њеног дела  огледа се у томе што је своје тврдње научно и доказала, то је био можда и њен најтежи задатак, доказала је зашто је ауторитарност толико опасна и како Изворно васпитање применити у пракси. Није одустала никада. Ни одрекла се истине да изворна љубав постоји. На том путу многи су улазили на врата њеног воза ка путу Љубави и Истине. Свакога је прихватила и несебично пружила руку дарујући знање које је непрекидним радом и искуством стицала. Целу себе посветила је деци као највећем благу породице и друштва, васпитању, просвети, ученицима, породицама, човеку у целини. Уз свакога од њих, Милица је расла и уздизала и своје знање и дело. Свакоме се увек захваљивала уз много љубави и радости што су јој пружили могућност да своје знање усавршава и, као такво, пружи и остави на добробит човечанства.

Оставила нам је целовито знање: како сачувати доброту, развити сав свој потенцијал, бити у љубави, једном речју живети у хармонији како не бисмо цео живот провели у потрази за нечим што нам је рођењем дато. Примила је на стотине породица и појединаца који су уплашени, немоћни, забринути, очајни тражили помоћ и решење за своје проблеме. Код Милице су долазили сви, па и најтежи случајеви. Проблема је било много, питања још више. Борила се за сваку породицу истим жаром и срцем. Сачувала је многе породице на окупу, а децу и родитеље изводила на пут уцеловљења. Милица је испунила божанску врлину: Блажени су миротворци, јер ће се синови божији назвати. 

Одржала је на хиљаде бесплатних предавања широм земље и региона. Гостовала је у многобројним радијским и ТВ емисијама. На Светском конгресу породица у Москви, 2014. године одржала је, пред највећим светским стручњацима који се баве васпитањем и образовањем, предавања на теме: „Светост материнства“ и „Васпитање без казне и без награде“. Неуморно се обраћала свим институцијама у Србији, свим политичким и другим организацијама, закуцала је на врата свих система несебично нудећи решење за помоћ породицама Србије које су се, протеклих деценија, нашле у духовној и моралној кризи. 

Написала је три књиге: Породични буквар, први пут објављена 1999. године, а која је, кроз Миличино пребогато искуство, расла као најјачи извор за промене у односима родитеља и деце, у односима супружника, деце и деце. Књига је преведена на енглески, руски, словеначки, мађарски и хрватски.

Затим Битка љубави, објављена 2016. године, коју је наменила младима, припремајући их како да, када се ожене и удају, постану маме и тате, њихова љубав траје, расте и никад се не гаси.

 

Трећа књига је Изворна школа намењена свим породицама изворне свести, а планирано је да се објави на јесен ове године. Све о чему је говорила сведочила је својим животом. Темељ њеног дела и написаних књига је Љубав.

  1. године отворила је и Центар за изворну породицу и младе у којем је са својим сарадницима наставила да држи предавања и обуке породицама за примену изворног васпитања. Било је важно показати и доказати погубност и штапа и шаргарепе, превасходно у породици, јер се последице штапа и шаргарепе попут цикличних кругова шире на вртиће, школе, факултете и друштво у целини кроз све системе.

Говорила је:

“Дете је благо, али благо које тражи „вас-питање“, неговање с љубављу које му дарују сви кроз све, кроз све сегменте живота са којима се дете среће у свом одрастању. Дете долази васпитано на овај свет. Васпитано је јер рођењем доноси универзалну Љубав из које треба да се развију сви облици љубави које су потребне животу на планети Земљи. Доноси Доброту, своје здраве изворне емоције, своје потребе, своју емоционалну, рационалну и духовну интелигенцију, своје способности, своје таленте, клицу за препознавање добра и Зла, свој изворни нагон борбености, доноси све што му је потребно за живот. Једном речју дете долази са својим Извором на којем је све и не треба ништа мењати. Дете је дошло у овај кратки, пролазни живот са лепим задацима: Да се самоспозна, кроз радосни рад, да своје таленте умножи, да се самореализује кроз породицу и професију коју је одабрао и да се самооствари у свим сегментима живота кроз Љубав и Доброту на Радост своју, своје породице, своје земље у којој је рођен, па и на радост Планете. Да би у том светом задатку успео, детету мора да се створе УСЛОВИ у којима неће бити ни једног ауторитарног васпитног модела јер негативно и позитивно условљавање ума мењају изворно биће детета.“.

Можемо слободно рећи да смо благословени што се Милица родила и деловала баш овде на нашим просторима. Имали смо прилику да први сазнамо начине спасења од окова прошлих времена и времена која долазе, да имамо знања и мудрости да препознамо условљавања која нам се намећу и сачувамо душу. Као први наследници њеног знања и дела, наше је да наставимо где је она стала. Можда неће свако од нас имати Њену снагу за хиљаде породица и појединаца, можда ће се тај неко тек родити, али можемо пружати Изворно васпитање својим најближима да се одржи за свакога ко жели да прихвати. Док постоји и један човек спреман да зна, наше је да ширимо.

Миличино дело је остављено у наслеђе свим људима света и као такво има ванвременску вредност.

Бескрајно захвални,

Миличини сарадници и ученици.

 

fb-share-icon20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *