Глас, дар Бога, најлепши дар природе

fb-share-icon20

Нема човека, признаћете, који не воли музику, јер је космос утемељен на октави. Истина, свако воли врсту музике која је у складу са његовом очуваном или разбијеном хармонијом. Не треба ништа да коментаришем. Ви све чујете. Чујете музику ваше деце, слушате музику коју сте себи одабрали. Закључите колико је ко изгубио хармонију.

(***)
Драги родитељи, наше лепе и још здраве земље Србије, допустите вашој деци, уз знање Изворног васпитања да имају детињство, какво заслужују деца којој ћете очувати Извор.
Ваша улога, драги родитељи, у развијању музичког нагона вашег детета, у најранијем детињству, није тешка, ако сте на путу Изворног васпитања.
 
• Кад год вас преплави Љубав, Радост, слободно запевајте свом детету песму која одише хармонијом или им пустите композиције великих мајстора, који су били на Извору када су стварали музику у складу са хармонијом космоса или једноставно запловите својим гласом ка срцу свога детета.
 
• Чим дете може да вас разуме, откријте му значај и лепоту овог најлепшег, најскупоценијег инструмента. Укажите му да ту лепоту мора да чува, да је не уништава, виком, драњем, цигаретом, алкохолом, ружним речима, скарадним стиховима и песмама, које не одговарају њиховом животном искуству.
 
• Систематски, плански развијајте детету унутрашњу хармонију, укидајући плишано васпитање. То је већ довољно да дете буде пријемчиво за хармоничну спољну музику која покреће срце и тело.
 
• Учите дете да ослушкује звуке природе, пој птица, жубор реке, хук ветра…
 
• Штитите ваше дете од буке свих врста, а ње је у изобиљу. Учите га да ужива у тишини, кад год има прилике.
 
• Учите дете да чува и негује сва своја чула, укидајући плишане моделе у односима са људима. Учите га да не квари своје фине механизме, тако што их нећете ни ви кварити ни негативним, ни позитивним условљавањем. Учите га да музика не буде ни прегласна, ни претиха. Једноставно, требa уживати у фином осећању мере.
 
• Сваку игру и телесну активност зачините добром музиком. Обраћајте пажњу на речи које прате музику. Сваки нечовечан, скарадни садржај песме, играјући се, мењајте у садржај достојан детета 21. века. Сваку кукњаву модерних музичара замените радошћу, нарочито тамо где је музика радосна, а текст препун туге и бриге. Тога има у изобиљу, а разлози овог неприродног споја, су наизглед нејасни.
 
• Имате ли прилике за хорско певање, укључите се са својим дететом. Уколико сви чланови породице пораде на свом гласу, сви породични скупови биће прави ужитак и за дете и за све вас.
 
• Не стављајте дете прерано и превише пред екран са којег може чути само кукњаву, завијање, речи које га гурају у тамни вилајет…
 
• Безброј пута сам поновио да рационалне садржаје, посебно, ако их не прате изворне емоције детета, одложите за каснији део детињства детета. Све музичке школице и свако прерано учење музичких инструмената, ако подразумева описмењавање, монотонију и могућност гашења овог предивног вулкана померите за касније. Играјте се, певајте, пишите текстове, компонујте, уживајте.
Права уметност, која носи хармонију, је врло моћно средство за духовни раст деце. Музика је свакако на првом месту, јер је најирационалнија.
(***)
Одломци из књиге “Породични буквар”.
fb-share-icon20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *